Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст матеріалів, розміщених у каталозі.
Культура поведінки в гостях
Тема:«Культура поведінки в гостях» Мета: розповісти учням про правила поведінки в гостях, навчити правил етикету. Обладнання: анкета для учнів «Анкета "А як правильно"?». Вид роботи: виховна година Місце проведення: класна аудиторія Хід заняття: Слово вчителя: У 16-17 ст. етикет став відмінною рисою світської людини. Тоді ж і були сформовані перші правила етикету. Отже, темою нашої бесіди є «Етикет або Культура поведінки в гостях». То ж давайте розглянемо правила поведінки в гостях. Передусім - загальне правило: у гості ходять тільки на запрошення, якщо навіть вам говорять: "Ми вам завжди раді" або - більш того: "Ви - завжди бажаний гість", елементарна ввічливість вимагає того, щоб день і година вашого візиту до знайомих або друзів були заздалегідь погоджені з ними, виключення з цього правила можуть допускатися лише відносно близьких рідних і дуже великих "нерозлучних" друзів. Але і по відношенню до них необхідно дотримуватися такту і у разі бажаності або необхідності зустрічі намагатися заздалегідь попереджати про неї. Приходити у гості треба по можливості ближче до обумовленого часу: прийдете раніше - у господині не усе готово, та і сама вона ще не одягнена для прийому гостей, прийдете пізніше - у неї усе може охолонути, підгоріти і т. п., і її задоволення від пригощання гостей буде зіпсоване. У гості не приносять свого поганого настрою, якщо ви знаєте, що ви - єдиний або найбажаніший серед інших гостей і якщо у вас через якісь виняткові обставини - всяке буває! - безнадійно пригнічений, поганий настрій - краще подзвонити або приїхати до тих, що запросили хвилин за 15 до призначеного терміну, пояснити ситуацію і вибачитися перед господарями за неможливість прийняти на цей день їх запрошення. Вас зрозуміють, так як більшість людей, приймаючи гостей або йдучи у гості, чекають і віддають перевагу не щедрому і смачному столу, а шукає цікавої бесіди, живого обміну думками, людського тепла і дружби. Хороший звичай - приносити, приходячи у гості, квіти, які господині слід ставити на видному місці. Рідше приносять невеликі подарунки - книгу, іграшку дітям і т. п. Ввічливий гість "не помічає" того, що може бути йому неприємним, здаватися неправильним в поведінці господарів. Він не втручається в розбіжності, які можуть виникнути між ними, не займає сторону кого-небудь з них. У свою чергу, тактовні, ввічливі господарі не запрошують гостей бути арбітрами в їх справах. Запрошення гостям треба робити, як мінімум, за тиждень до зустрічі: усі можуть бути зайняті, у всіх час може бути "розписаний" на багато днів вперед, і не слід ображатися, якщо на ваше запрошення ввічливо дадуть відповідь, що, "на жаль", з тих або інших причин воно на запропонований вами день не може бути прийняте. А тепер трішки про правила етикету за столом. Згідно з правилами етикету, сидячи за столом треба тільки зап'ястям спиратися на його край. Жінка може ненадовго опертися на стіл ліктем. Не слід скачувати хлібні кульки, грати приладами, чаркою, звертати край скатертини в трубочку, протягувати у всю довжину ноги під столом. Жінки, що фарбують губи, повинні витирати їх паперовими серветками, а не полотняними. Під час прийому їжі не слід розставляти лікті й низько схиляти голову над тарілкою. Голову тільки злегка нахиляють і на цю висоту підносять вилку або ложку. Не слід дути на гарячу їжу і напої, чавкати, прицмокував і присьорбувати. Пити також потрібно беззвучно. Після їжі ніж і вилку складають у тарілці паралельно, ручками в праву сторону. Коли передбачається, що ті ж прилади будуть використані при наступному блюді, їх кладуть на стіл. Якщо ви користуєтеся ножем і виделкою, то увесь час тримаєте вилку в лівій руці, ніж у правої, не перекладаючи їх з руки в руку. У випадках, коли до їжі запропонований який-небудь напій, варто раніше проковтнути те, що знаходиться в роті і тільки потім запити. Добре до цього протерти губи серветкою, щоб не залишати на склянці жирних плям. Якщо трапляється, що в гостях ви не знаєте, як що слід їсти, спостерігайте, як це робить господиня. Після закінчення трапези ніж і вилку кладуть на тарілку паралельно один одному, ручками вправо. Якщо ж передбачається тільки зміна тарілок і застілля триває, ніж і вилку кладуть на стіл. Ніяких зауважень за столом не роблять, навіть якщо хтось помітив якісь порушення етикету. Після трапези слід подякувати господарів за пригощання, ніяка критика в даному випадку не недоречна. Бесіда Слово вчителя: А тепер давайте подивимось, що ви запам’ятали, відповівши на такі питання: 1. Як правильно вітатись, прийшовши в гості? 2. Як ви гадаєте, чи можна з собою в гості привести когось із друзів не попередивши про це господарів? Чому? 3. Як довго можна залишатися в гостях? 4. Хто знає, що означає «піти по-англійськи»? 5. Як потрібно прощатися? Заключне слово вчителя: А на завершення сьогоднішнього спілкування я прошу кожного з вас відповісти на запитання анкети, яка називається «А як правильно?». Заплющте очі і згадайте останній свій похід в гості, подумайте, що зробили правильно, а що – ні. Опираючись на свої спогади дайте відповіді на запитання анкети. Анкета "А як правильно"? 1.Як правильно вітатися: 1.1.З ким чоловік середнього віку вітається першим: а) молодшим за віком чоловіком б) молодшою за віком жінкою в) старшою за віком жінкою 1.2.Оберіть найбільш ввічливий варіант вітання вашого однолітка : а) просто сказати "Привіт" б) взяти за руку в) злегка схилити голову і привітати фразою типу "Я радий(а) тебе бачити", "Як справи" та ін. г) взагалі не вітатися ( "багато честі") 2.Як правильно звертатися до незнайомих людей: 2.1. До кого слід звертатися на ви: а) до незнайомих людей б) до представників іншої статі в) до близького друга або родича г) до старшого за віком д) до рівного за віком 2.2. У вас не виходить прийти в гості. Треба зателефонувати і попередити господарів. З чого треба починати телефонну розмову? а) з вітання б) з фрази "А куди я потрапив (ла)"? чи "А це хто"? в) з фрази "Це квартира Петрових"? г) з фрази "Вас турбує". 3.Етикет і правила поведінки за столом: 3.1.Як правильно розташувати руки, чекаючи подання чергової страви : а) заховати під стіл б) покласти на стіл, як на парту в) узяти ложку і вилку і бити нею по столу, кваплячи працівників їдальні г) колупати скатертину 3.2.Як і чим правильно їсти рибу: а) руками б) спеціальними ножем, вилкою в) ложкою 3.3.Як правильно брати хліб із загальної хлібниці, якщо вона стоїть від вас далеко: а) вилкою б) руками через увесь стіл в) попросити, щоб вам подали хліб.
Ця анкета для того, щоб перевірити, що учням запам'яталось, чому вони навчились. Про результати я повідомила учнів, після того як перевірила анкети, тобто через один урок.