"Спогади" Н. Суровцової як джерело з історії повсякденності
|
|
yulcia | Дата: Четвер, 20.09.2012, 13:53 | Повідомлення # 1 |
Рядовий
Група: Користувачі
Репутація: 0
Статус: Offline
| "Спогади" Н. Суровцової - це спогади уманчанки Н. Суровцової про кінець імперіалізму, добу національно-визвольних змагань та чорний період "сталінщини" на українських землях, в тому числі на Уманщині, які висвітленні через особисте (субєктивне) сприйняття та через сприйняття пересічних людей. Як на Вашу думку, чи мають "Спогади" історичну цінність для аналізу повсякденності з історії українців ХХ століття?
|
|
| |
8080ff | Дата: Четвер, 01.11.2012, 14:52 | Повідомлення # 2 |
Рядовий
| Я вважаю, що праця Надії Суровцової має велику цінність для розвитку сучасної історичної науки в Україні
28121991
|
|
| |
yulcia | Дата: Четвер, 01.11.2012, 14:57 | Повідомлення # 3 |
Рядовий
| Фото Суровцової
|
|
| |
stranger | Дата: Четвер, 01.11.2012, 14:57 | Повідомлення # 4 |
Рядовий
| Зверни увагу досить цікавий матеріал по твоїй темі http://data.svitlo.biz/docs/history/Na_zaslanii_v_Arkhangelsk.pdf
|
|
| |
yulcia | Дата: Четвер, 01.11.2012, 14:59 | Повідомлення # 5 |
Рядовий
| Будинок Надії Суровцової в Умані (фото 2012 року)
|
|
| |
8080ff | Дата: Четвер, 01.11.2012, 15:06 | Повідомлення # 6 |
Рядовий
| Досить цікава інформація - http://data.svitlo.biz/docs/history/Na_zaslanii_v_Arkhangelsk.pdf
28121991
Повідомлення відредагував 8080ff - Четвер, 01.11.2012, 15:07 |
|
| |
admin | Дата: Середа, 14.11.2012, 15:58 | Повідомлення # 7 |
Генералісімус
Група: Адміністратори
Репутація: 42
| Здається Суровцева була комуністкою. Цікаво як вона вижила в сталінський період?
Пункт 1. Аdmin завжди правий! Пункт 2. Якщо admin не правий, див. п.1!
|
|
| |
yulcia | Дата: Середа, 14.11.2012, 19:57 | Повідомлення # 8 |
Рядовий
| Так, насправді Надія Суровцова була комуністкою, але що досить важливо - комуністкою національного спрямування. Тобто, вона була прихильницею перебування України в складі СРСР, але тільки на федеративних засадах як то було зазначено в Конституції. Чи можна назвати життям майже тридцятилітнє перебування в ув"язненні (з них 5 років в камері одиночці), це вже суперечливе питання. Сама Н. Суровцова згадує: "Я була безмежно самотня і тужила не за собою. Адже десь, за далекими хребтами сопок, за безкраєю тайгою, величезними холодними ріками пливло життя! Яке? Воно було надто далеко в просторі і часі, щоб я знала його. Де ж, чому, якій справі я принесла користь? В ім"я чого я жила, коли так часто хотілося вмерти"?! Тобто, Надія Суровцова вижила ціною 30 років свого життя відібраних комуністичним режимом, а парадокс в тому, що ідеали комунізму всерівно сповідувала до кінця життя.
|
|
| |
IREN | Дата: Субота, 17.11.2012, 13:19 | Повідомлення # 9 |
Сержант
| Чула, що Надія Суровцова була ще й поетесою. Це правда? А якщо так, то хотілося б почитати її поезії. Якщо можеш, скинь посилання, буду вдячна!
|
|
| |