Вівторок, 16.04.2024
Педагогіка
Шановні форумчани! Просимо створювати інформативні та змістовні повідомлення. Кожне повідомлення, яке не відповідає тематиці, містить лише смайл або два-три слова, розцінюється як флуд (пустослів'я) і підлягає видаленню. Недотримання цих правил і правил форуму та ігнорування зауважень адміністрації може призвести до бану, який передбачає заборону учаснику спілкуватись на форумі.
[ Нові повідомлення · Учасники · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Модератор форуму: red  
Форум » Спілкування на різні теми » "Я Вам пишу..." » Шевченко і Уманщина (Шевченко в Умані)
Шевченко і Уманщина
Polishchuk1961Дата: П'ятниця, 02.04.2021, 15:43 | Повідомлення # 1
Рядовий
Група: Користувачі
Повідомлень: 5
Репутація: 0
Статус: Offline
Шевченко бував в багатьох містах України, зокрема в прекрасному місті Умань, Черкаської області.
Я написала статтю по даній темі, цікаво буде почути Вашу думку

Всім добре   відомо,  що  в Умані Тарас  Григорович  Шевченко бував   двічі.  Спочатку в дитинстві  з батьком,    коли возили  на  уманський  ярмарок сіль із чумацьких промислів. Потім в 1845 році відвідав  Т. Г. Шевченко легендарне місто Умань.  Тоді  й милувався чарівними  краєвидами дендропарку «Софіївка», захоплювався прохолодними гротами і фонтанами. Свідчення  про це залишив  на сторінках  повісті «Княгиня», написаної російською мовою  у 1853 році, де порівнює  уманський дендропарк  з  шедеврами садово-паркового мистецтва імператорського двору:  «Видал я на своем веку  таки  порядочные сады, как,  напимер, уманский   и петергофский» Шевченко  відвідав також і Базиліанський монастир, де відбувались  драматичні події  Коліївщини 1768 року.
    Про ці події він написав у поемі «Гайдамаки». Також він згадав у своїй поемі  міську ратушу і побудований Потоцьким костел, де зараз знаходиться 
картинна  галерея. Наступна поема « Холодний яр».  В ній також згадується місто  Умань. Поет часто  згадував  наше місто у своїх творах. Образ   міста пов’язував із символом   національної  самосвідомості. Його  згадка про Умань у повісті  «Мандрівка з приємністю і не без моралі» написаній в 1858 році  є невипадковою: «Мені здавалося, що бачу на безкрайньому образі  І Звенигородку, і Тальне, і саму Умань. Краєзнавець Н. В. Суровцова згадувала, як їй довелося брати довідку для Уманського краєзнавчого музею про те, коли саме Шевченко був в Умані.  Вона  розповідала,  що її  направили до науковця і це був правнук Шевченка. У відповідь Д.Красицький так описав зв’язок Шевченка  з Уманню:  «Шевченко був в Умані  в  1843  році і звідси  їхав через Маньківку і Буки в с. Русалівку, Різану, через Бужанівку в Лисянку.  Вдруге  він був в Умані восени 1845 року. Він відвідав Кирилівку, Зелену Діброву, де був у сестри Катерини,  заміжньої за  Антоном  Красицьким,  їхав через Козацьке у Княжу, а звідти через  Звенигородку, Ольхівець, Гусаково, Соколовочку, Тальне, Білашки, Легедзене, Доброводи, Германівку до Умані.  (див. книгу «Шевченківські місця на Україні» стор  142,147.).  Перший пам'ятник поету  в Умані був встановлений   в «Софіївці»  на Бельведері над Нижнім озером. Ім’я Кобзаря носить Уманський     гуманітарно-пе дагогічний коледж. Є в місті вулиця Шевченка. За досідженнями  історика-краєзнавця М. Комарницького міська дума довго добивалася дозволу увіковічнити пам’ять поета в назві вулиці ще до 1914 року. В 1902 році уманська міька дума постановила перейменувати вулицю Стару в вулицю Шевченка. Київське губернське правління не відповіло думі. В 1914 році до 100-річчя Шевченка дума знову винесла рішення про перейменування вулиці. І знову мовчання губернського правління. Лише в 1916 році досягли мети: вулицю Стару перейменували на вулицю Шевченка і це була перша на Україні  вулиця його імені. Нинішній пам'ятник Шевченку в Умані (встановлений в 1981 році) здіймається на косогорі над Осташівським ставком. Його було відкрито 9 березня  1981 року. Автори монументу: народний художник і скульптор Скобликов і  архітектор Ігнащенко.  Пам’ятники  Т. Г. Шевченку  є в 5-ти селах Уманського району: в Іванівці, Оксаниній, Колодистому,  Родниківці і Дмитрушках.
  


 

Додано (02.04.2021, 16:21)
---------------------------------------------
Чекаю на Ваші коментарі

 
Форум » Спілкування на різні теми » "Я Вам пишу..." » Шевченко і Уманщина (Шевченко в Умані)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Найактивніші користувачі форуму:
  • admin
  • savradim
  • Провідник
  • red
  • galanet
  • zagadkova_dysha_liruka
  • lena
  • MASK
  • Vladyka
  • Tiagai_Ivan
  • Сьогодні на форумі були:
    Copyright Стеценко Н.М. © 2024
    Сайт управляється системою uCoz