Шкода алкоголю - Розробки виховних годин - Творчі роботи студентів - Каталог статей - Персональный сайт
П'ятниця, 24.03.2017
Педагогіка
Меню сайта
Наше опитування
Ваше ставлення до кредитно-модульної системи
Всього відповідей: 2185
Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст матеріалів, розміщених у каталозі.

Шкода алкоголю
Міністерство освіти і науки України
Уманський державний педагогічний університет
імені Павла Тичини
Інститут природничо – математичної та технологічної освіти

Фізико – математичний факультет

Мета: Виховання свідомого ставлення до свого здоров’я та здоров’я громадян як найвищої соціальної цінності; формування валеологічного світогляду; формування та пропаганда здорового способу життя; профілактика шкідливих звичок; формування почуття відповідальності за свої дії та активної життєвої позиції учнів.

“Викрадач розуму” – так називають алкоголь з давніх часів. Про п’янкі властивості спиртних напоїв люди довідалися не менш як за 8000 років до нашої ери – з появою керамічного посуду, завдяки якому стало можливим виготовлення алкогольних напоїв з меду, плодових соків і дикоростучого винограду. Можливо, виноробство виникло ще до початку культурного землеробства. Так, відомий мандрівник М.М.Миклуха-Маклай спостерігав за папуасами Нової Гвінеї, які не вміли ще добувати вогонь, але вже знали прийоми приготування хмільних напоїв. Чистий спирт почали отримувати в VI – VII століттях араби і назвали його “аль коголь”, що означає “одурманюючий”. Першу пляшку горілки виготовив араб Рагез у 860 році. Перегонка вина для отримання спирту різко посилила пияцтво. Не виключено, що саме це стало приводом для заборони вживання спиртних напоїв основоположником ісламу (мусульманської релігії) Мухам медом (Магомет, 570-632). Ця заборона увійшла згодом і в ведення мусульманських законів – Шаріат, основним джерелом якого є Коран (VII століття). З того часу протягом 13 сторіч у мусульманських країнах алкоголь уважається поза законом, а відступники цього закону, п’яниці, жорстоко карались.
Але навіть у тих мусульманських країнах Азії, де споживання вина заборонялося найсуворіше, культ вина все-таки існував і навіть оспівувався у віршах.
У часи Середньовіччя в Західній Європі також навчилися одержувати міцні спиртні напої шляхом перегонки вина й інших цукристих рідин, що бродять. Відповідно до легенди, уперше цю операцію проробив італійський чернець, алхімік Валентіус. Спробувавши отриманий продукт, відчувши стан сильного алкогольного сп’яніння, алхімік заявив, що він відкрив чудовий еліксир, який робить старця молодим, стомленого – бадьорим, сумного – веселим.
Міцні алкоголь напої швидко поширилися по всьому світу, насамперед за рахунок постійно зростаючого промислового виробництва алкоголю з дешевої речовини (картоплі, відходів цукрового виробництва і т.п.). Алкоголь настільки швидко увійшов у побут, що практично жоден художник чи поет не обходив цю тему. Сцени пияцтва зображені на картинах старих голландських, італійських, іспанських і німецьких художників. Злу силу алкоголізму розуміло багато передових людей свого часу. Відомий релігійний реформатор тих часів Мартін Лютер писав: “Кожна країна повинна мати свого диявола, наш німецький диявол – добра бочка вина”.
Істориками доведено, що в Давній Русі пили дуже мало. Лише на певні свята варили медовуху, брагу або пиво, міцність яких не перевищувала 5-10 градусів. Чарка (“братчина”) пускалася по колу, із неї кожний надпивав кілька ковтків. У будні ніяких спиртних напоїв не дозволялося, і пияцтво вважалося великою ганьбою і гріхом.
Але з XVI сторіччя почалося масове завезення через кордон горілки і вина. При Івані IV і Борисові Годунові засновуються “цареві шинки”, які приносили до скарбниці чималі гроші. Проте вже тоді намагалися обмежити споживання спиртних напоїв. Так, у 1652 році вийшов указ “продавати горілку по одній чарці людині”. Заборонялося видавати вин “питухам” (тобто пиякам), а також усім під час посту, що середах та п’ятницях. Однак з фінансових міркувань незабаром було внесено поправку: “щоб скарбниці великого государя учинити прибуток, питухі із кухольного двору не відганяти”, - чим фактично підтримувалося пияцтво.
На сьогодні споживання спиртних напоїв на земній кулі характеризується колосальними цифрами. Які ж саме алкогольні напої споживають у даний час?

ЩО ЛЮДИ П’ЮТЬ І НАСЛІДКИ ЦЬОГО

Алкогольні напої – це напої, що містять алкоголь (етиловий спирт), воду та речовини, що надають йому запаху та смаку.
Загалом можна виділити тип алкогольних напоїв:
o Слабоалкогольні напої типу джин-тонік, бренді-кола, ром-кола, лонгери тощо;
o Пиво (за винятком безалкогольні);
o Вино (сухі, напівсухі, напівсолодкі, солодкі, кріплені вина, в тому числі шампанське);
o Міцні алкогольні напої (горілка, коньяк, віскі, лікер, текіла, ром, джин, абсент, у тому числі коктейлі з їх вмістом тощо);
o Напої домашнього приготування (вина, лікери, самогон).
Алкоголь може бути виготовлений як природним шляхом (бродіння), так і штучно.
Бродіння – найдешевший та найпоширеніший спосіб, що дозволяє перетворити рослинну сировину на алкоголь.
У світі мікроскопічних організмів, мабуть, найбільш усюдисущі – дріжджові грибки.
Залишить на якийсь час у темному місці виноградний, фруктовий або ягідний сік – він забродить. Це відбудеться тому, що грибки, які знаходилися в соку, почали посилено розмножуватися. У процесі життєдіяльності вони перетворюють цукор (а також крохмаль) на винний, або етиловий, спирт.
Кожен, хто вивчав хімію, знає, що молекула цукру (глюкози) складається з 6 атомів вуглецю, 12 атомів водню і 6 атомів кисню – С6Н12О6. ферменти дріжджів ніби розділяють цю складну молекулу на окремі шматки, з’єднуючи їх потім у нові молекули. Із С6Н12О6 утворяться дві молекули вуглекислого газу – 2СО2 (його пухирці ми бачимо в рідині, що бродить). Атоми, що залишилися, з’єднуються у дві молекули спирту (2С2Н5ОН).з виснаженням запасу цукру припиняється і процес бродіння. Так спрощено виглядає процес перетворення цукру або крохмалю в алкоголь.
Вихідним продуктом в одержанні етилового спирту є злаки, картопля, буряк. Сирий етиловий спирт (сирець) містить багато домішок, у тому числі отруйних сивушних олій. Спирт очищають шляхом перегонки в особливих апаратах, але й в отриманому в такий спосіб спирті – ректифікаті зберігається частина шкідливих для організму речовин.
Етиловий спирт широко застосовують у різних галузях народного господарства. Його використовують як розчинник, наприклад, при виготовленні лаків, політур, у ряді хімічних реакцій для синтезу органічних барвників, фармакологічних препаратів, синтетичного каучуку. Етиловий спирт має дезинфікуючі властивості, його застосовують у медичних цілях. При виготовленні горілки використовують тільки очищений етиловий спирт.
Варто зупинитися на вживанні отруйних технічних рідин – різних сурогатів алкоголю. Їх уживають або помилково, вважаючи, що це етиловий спирт, або свідомо нехтуючи небезпекою, як це іноді роблять запеклі пияки.
Так, метиловий спирт і етиленгліколь входять до складу антифризів. Маючи низьку температуру замерзання, вони використовуються в системах охолодження двигунів. Подібно звичайному спиртові ці рідини здатні викликати сп’яніння, але через 10 – 12 годин після їх уживання з’являються ознаки важкого отруєння: головний біль, нудота, блювота, хитка хода, слабкість, запаморочення або навіть повна втрата свідомості. Смерть настає від мозкових розладів (через 1 – 2 доби) або враження нирок (через 1 – 2 тижні). Метиловий спирт – нервово-судинна отрута, і його стограмова доза смертельна для людини. Навіть невелика кількість цього спирту вражає зоровий нерв і систему оболонок ока (зокрема сітківку). Ще більш небезпечний дихлоретан (хлористий етилен), 10 – 15 грамів якого викликають незворотні зміни в печінці і нирках.
Як бачимо, алкоголь і його сурогати дуже шкідливі, а наслідки їх уживання дуже небезпечні.
У різних алкогольних напоях неоднаковий вміст алкоголю. У пиві – близько 5%, у натуральному вині – 9 – 12%, а в міцних алкогольних напоях – мінімум 35%. Хоча все це залежить від конкретного напою.
Відрізняють об’ємний та ваговий вміст алкоголю. Оскільки 1 л алкоголю важить 790 г, об’ємний вміст завжди буде більшим за ваговий.
Об’ємний відсоток алкоголю – це той об’єм, який займає алкоголь у відсотках до об’єму всього вмісту. Ваговий відсоток алкоголю показує, яку частину ваги продукту складає алкоголь.
За прийнятим стандартом на етикетках усіх алкогольних напоїв має бути вказаний об’ємний відсотковий вміст алкоголю.
На жаль, у нас існує традиція влаштовувати випивки з будь-якого приводу, а іноді й без приводу: п’ють у державні та релігійні свята, п’ють “з радості” і “з горя”, “відзначають” просування по службі, одержання зарплати, дні народження і т.п.
Чи існують безпечні дози алкоголю?
Думки наркологів із цього приводу різняться. Європейські фахівці вважають, що