Культура поведінки в гостях - Розробки виховних годин - Творчі роботи студентів - Каталог статей - Персональный сайт
Вівторок, 30.09.2014
Педагогіка
Меню сайта
Наше опитування
Ваше ставлення до кредитно-модульної системи
Всього відповідей: 1921
Адміністрація сайту не несе відповідальності за зміст матеріалів, розміщених у каталозі.

Культура поведінки в гостях
Тема:«Культура поведінки в гостях»
Мета: розповісти учням про правила поведінки в гостях, навчити правил етикету.
Обладнання: анкета для учнів «Анкета "А як правильно"?».
Вид роботи: виховна година
Місце проведення: класна аудиторія
Хід заняття:
Слово вчителя:
У 16-17 ст. етикет став відмінною рисою світської людини. Тоді ж і були сформовані перші правила етикету.
Отже, темою нашої бесіди є «Етикет або Культура поведінки в гостях». То ж давайте розглянемо правила поведінки в гостях.
Передусім - загальне правило: у гості ходять тільки на запрошення, якщо навіть вам говорять: "Ми вам завжди раді" або - більш того: "Ви - завжди бажаний гість", елементарна ввічливість вимагає того, щоб день і година вашого візиту до знайомих або друзів були заздалегідь погоджені з ними, виключення з цього правила можуть допускатися лише відносно близьких рідних і дуже великих "нерозлучних" друзів. Але і по відношенню до них необхідно дотримуватися такту і у разі бажаності або необхідності зустрічі намагатися заздалегідь попереджати про неї.
Приходити у гості треба по можливості ближче до обумовленого часу: прийдете раніше - у господині не усе готово, та і сама вона ще не одягнена для прийому гостей, прийдете пізніше - у неї усе може охолонути, підгоріти і т. п., і її задоволення від пригощання гостей буде зіпсоване.
У гості не приносять свого поганого настрою, якщо ви знаєте, що ви - єдиний або найбажаніший серед інших гостей і якщо у вас через якісь виняткові обставини - всяке буває! - безнадійно пригнічений, поганий настрій - краще подзвонити або приїхати до тих, що запросили хвилин за 15 до призначеного терміну, пояснити ситуацію і вибачитися перед господарями за неможливість прийняти на цей день їх запрошення. Вас зрозуміють, так як більшість людей, приймаючи гостей або йдучи у гості, чекають і віддають перевагу не щедрому і смачному столу, а шукає цікавої бесіди, живого обміну думками, людського тепла і дружби.
Хороший звичай - приносити, приходячи у гості, квіти, які господині слід ставити на видному місці. Рідше приносять невеликі подарунки - книгу, іграшку дітям і т. п.
Ввічливий гість "не помічає" того, що може бути йому неприємним, здаватися неправильним в поведінці господарів. Він не втручається в розбіжності, які можуть виникнути між ними, не займає сторону кого-небудь з них. У свою чергу, тактовні, ввічливі господарі не запрошують гостей бути арбітрами в їх справах.
Запрошення гостям треба робити, як мінімум, за тиждень до зустрічі: усі можуть бути зайняті, у всіх час може бути "розписаний" на багато днів вперед, і не слід ображатися, якщо на ваше запрошення ввічливо дадуть відповідь, що, "на жаль", з тих або інших причин воно на запропонований вами день не може бути прийняте.
А тепер трішки про правила етикету за столом.
Згідно з правилами етикету, сидячи за столом треба тільки зап'ястям спиратися на його край. Жінка може ненадовго опертися на стіл ліктем. Не слід скачувати хлібні кульки, грати приладами, чаркою, звертати край скатертини в трубочку, протягувати у всю довжину ноги під столом.
Жінки, що фарбують губи, повинні витирати їх паперовими серветками, а не полотняними.
Під час прийому їжі не слід розставляти лікті й низько схиляти голову над тарілкою. Голову тільки злегка нахиляють і на цю висоту підносять вилку або ложку. Не слід дути на гарячу їжу і напої, чавкати, прицмокував і присьорбувати. Пити також потрібно беззвучно.
Після їжі ніж і вилку складають у тарілці паралельно, ручками в праву сторону. Коли передбачається, що ті ж прилади будуть використані при наступному блюді, їх кладуть на стіл.
Якщо ви користуєтеся ножем і виделкою, то увесь час тримаєте вилку в лівій руці, ніж у правої, не перекладаючи їх з руки в руку.
У випадках, коли до їжі запропонований який-небудь напій, варто раніше проковтнути те, що знаходиться в роті і тільки потім запити. Добре до цього протерти губи серветкою, щоб не залишати на склянці жирних плям.
Якщо трапляється, що в гостях ви не знаєте, як що слід їсти, спостерігайте, як це робить господиня.
Після закінчення трапези ніж і вилку кладуть на тарілку паралельно один одному, ручками вправо. Якщо ж передбачається тільки зміна тарілок і застілля триває, ніж і вилку кладуть на стіл.
Ніяких зауважень за столом не роблять, навіть якщо хтось помітив якісь порушення етикету. Після трапези слід подякувати господарів за пригощання, ніяка критика в даному випадку не недоречна.
Бесіда
Слово вчителя:
А тепер давайте подивимось, що ви запам’ятали, відповівши на такі питання:
1. Як правильно вітатись, прийшовши в гості?
2. Як ви гадаєте, чи можна з собою в гості привести когось із друзів не попередивши про це господарів? Чому?
3. Як довго можна залишатися в гостях?
4. Хто знає, що означає «піти по-англійськи»?
5. Як потрібно прощатися?
Заключне слово вчителя:
А на завершення сьогоднішнього спілкування я прошу кожного з вас відповісти на запитання анкети, яка називається «А як правильно?». Заплющте очі і згадайте останній свій похід в гості, подумайте, що зробили правильно, а що – ні. Опираючись на свої спогади дайте відповіді на запитання анкети.
Анкета "А як правильно"?
1.Як правильно вітатися:
1.1.З ким чоловік середнього віку вітається першим:
а) молодшим за віком чоловіком
б) молодшою за віком жінкою
в) старшою за віком жінкою
1.2.Оберіть найбільш ввічливий варіант вітання вашого однолітка :
а) просто сказати "Привіт"
б) взяти за руку
в) злегка схилити голову і привітати фразою типу "Я радий(а) тебе бачити", "Як справи" та ін.
г) взагалі не вітатися ( "багато честі")
2.Як правильно звертатися до незнайомих людей:
2.1. До кого слід звертатися на ви:
а) до незнайомих людей
б) до представників іншої статі
в) до близького друга або родича
г) до старшого за віком
д) до рівного за віком
2.2. У вас не виходить прийти в гості. Треба зателефонувати і попередити господарів. З чого треба починати телефонну розмову?
а) з вітання
б) з фрази "А куди я потрапив (ла)"? чи "А це хто"?
в) з фрази "Це квартира Петрових"?
г) з фрази "Вас турбує".
3.Етикет і правила поведінки за столом:
3.1.Як правильно розташувати руки, чекаючи подання чергової страви :
а) заховати під стіл
б) покласти на стіл, як на парту
в) узяти ложку і вилку і бити нею по столу, кваплячи працівників їдальні
г) колупати скатертину
3.2.Як і чим правильно їсти рибу:
а) руками
б) спеціальними ножем, вилкою
в) ложкою
3.3.Як правильно брати хліб із загальної хлібниці, якщо вона стоїть від вас далеко:
а) вилкою
б) руками через увесь стіл
в) попросити, щоб вам подали хліб.

Прізвище, ім’я ___________________________________ Клас_____________

Категорія: Розробки виховних годин | Добавил: GOSSIPGIRL1 (14.03.2011)
Переглядів: 8017 | Коментарі: 2 | Рейтинг: 4.3/3 |
Всього коментарів: 2
2 GOSSIPGIRL1   (15.03.2011 19:56)
Ця анкета для того, щоб перевірити, що учням запам'яталось, чому вони навчились.
Про результати я повідомила учнів, після того як перевірила анкети, тобто через один урок.

1 admin   (15.03.2011 09:34)
До чого тут ця анкета? А якщо учень неправильно дав відповідь, тоді що?

Ім`я *:
Email:
Код *:
Форма входу
Логін:
Пароль:
Пошук
Друзі сайту
Copyright Стеценко Н.М. © 2014
Сайт управляється системою uCoz