Четвер, 28.03.2024
Педагогіка
Шановні форумчани! Просимо створювати інформативні та змістовні повідомлення. Кожне повідомлення, яке не відповідає тематиці, містить лише смайл або два-три слова, розцінюється як флуд (пустослів'я) і підлягає видаленню. Недотримання цих правил і правил форуму та ігнорування зауважень адміністрації може призвести до бану, який передбачає заборону учаснику спілкуватись на форумі.
[ Нові повідомлення · Учасники · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Навчання » Науково-дослідна робота магістрантів » Повстання "Ніка" у Візантії (Візантія за правління Юстиніана)
Повстання "Ніка" у Візантії
aniat111Дата: Вівторок, 25.11.2014, 14:56 | Повідомлення # 1
Рядовий
Група: Користувачі
Повідомлень: 1
Репутація: 0
Статус: Offline
В VI столітті особливим впливом користувалися дві партії: голубі (венети), що стояли за православ'я, або халкидоніти, як називалися прихильники Халкидонського собору, і зелені (прасини), що стояли за монофізитів. Ще в кінці правління Анастасія, прихильника монофізитів, в столиці спалахнув заколот, і православна партія, провівши великі розорення і проголосивши нового імператора, кинулася на іподром, куди вийшов переляканий Анастасій, без діадеми, і повелівав глашатаям оголосити народу, що він готовий скласти з себе владу. Побачивши свого імператора в такому жалюгідному положенні, народ заспокоївся, і заколот припинився. Цей епізод дуже характерний, як показник впливу іподрому і столичного натовпу на уряд і самого імператора. Анастасій, як монофізит, співчував, звичайно, партії зелених.
Зі вступом на престол Юстіна і Юстиніана восторжествувала православна точка зору, а з нею разом і партія голубих. Феодора ж була на стороні партії зелених. На імператорському престолі з'явилися, таким чином, захисники різних партій. Майже так само ясно, що дими виражали не тільки політичні і релігійні погляди, але і різні класові інтереси. Голубих можна розглядати як партію спроможних класів, зелених - як партію бідних. Якщо це так, візантійські фракції придбавають нове і дуже важливе значення як соціального елемента суспільства.
Цікавий прояв цієї моделі можна знайти на початку шостого століття в Римі, при Теодоріхе Великому, коли дві партії, що змагаються, зелені і голубі, продовжували змагатися. При цьому голубі представляли спроможні класи, а зелені - бідних.
Важливий новий підхід до цього питання був недавно заявлений і висунутий на обговорення. А. Дьяконов підкреслював "методичну помилку" Рамбо, Манойловіча і інших, хто не проводив відмінності між димами і партіями, які на ділі зовсім не ідентичні і яких треба розглядати по окремості. Задачею роботи Дьяконова був не дозвіл проблеми, а нове до неї обіг, так що цей новий підхід повинен бути розглянутий в майбутньому, в більш спеціальних дослідженнях.
Причини, що викликали страшне повстання 532 року в столиці, були різноманітні. Опозиція, направлена проти Юстиніана, була троякого роду: династична, суспільна і релігійна. Що залишалися ще в живих племінники покійного Анастасія вважали себе обійденим вступом на престол Юстіна, а потім Юстиніана і, спираючись на монофізитськи набудовану партію зелених, прагнули позбавити владу Юстиніана. Суспільна опозиція створилася із загального роздратування проти вищих урядовців, особливо проти відомого вже нам юриста Трібо-ніана і префекта преторія Іоанна Каппадокийського, які своїм безсовісним порушенням законів, вимаганнями і жорстокістю викликали глибоке обурення в народі. Нарешті, релігійна опозиція йшла з боку монофізитів, що зазнавали сильні утруднення на початку правління Юстиніана. Все це разом узяте викликало народне повстання в столиці. Цікаво відзначити, що голубі і зелені, на якийсь час забувши про свої релігійні сперечання, виступили разом проти ненависного уряду. Переговори імператора з народом через глашатая на іподромі ні до якого результату не привели. Заколот швидко розповсюдився по місту. Від крику бунтівників "Ніка!", тобто "Перемагай!", цей заколот носить в історії назву "повстання Ніка". Кращі будівлі, пам'ятники мистецтва піддалися руйнуванню і пожежам. Була спалена базиліка св. Софії, на місці якої пізніше збудований знаменитий храм св. Софії. Обіцянка імператора відставити від посад Трібоніана і Іоанна Каппадокийського і особистого звернення його до натовпу на іподромі успіху не мали. Племінник Анастасія був проголошений імператором. Сховавшись в палаці, Юстиніан і його радники вже думали втечею рятуватися із столиці. Але в цей критичний момент їх підбадьорила Феодора. Прокіп повідомляє навіть мову її, в якій вона виказувала, наприклад, такі думки: "Людині, що з'явилася на світ, необхідно померти, але бути утікачем для того, хто був імператором, нестерпно... Якщо ти, государ, хочеш врятуватися, це аніскільки не важко: у нас багато засобів: ось море, ось кораблі. Проте подумай, як би після втечі ти не віддав перевагу смерті порятунку. Мені ж подобається стародавній вислів, що царська гідність є прекрасний похоронний наряд ". Тоді справа придушення заколоту, що продовжувався вже шість днів, було доручене Велізарію, який, зумівши загнати бунтуючий натовп всередину іподрому і замкнувши її там, перебив від 30 до 40 тисяч бунтівників. Повстання було пригнічено, і Юстиніан знову зміцнився на троні. Племінники Анастасія були страчені. Придушення заколоту 532 року усилило ще більше імператорську владу в значенні її необмеженості.


Слава Україні!!!!!

Повідомлення відредагував aniat111 - Вівторок, 25.11.2014, 14:58
 
Форум » Навчання » Науково-дослідна робота магістрантів » Повстання "Ніка" у Візантії (Візантія за правління Юстиніана)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук:

Найактивніші користувачі форуму:
  • admin
  • savradim
  • Провідник
  • red
  • galanet
  • zagadkova_dysha_liruka
  • lena
  • MASK
  • Vladyka
  • Tiagai_Ivan
  • Сьогодні на форумі були:
    Copyright Стеценко Н.М. © 2024
    Сайт управляється системою uCoz